UAM-X

Anti-inflammatory triterpene saponins of Pithecellobium

dulce: characterization of an echinocystic acid

bisdesmoside

NIRANJAN P. SAHU AND SHASHI B.


Abstract

A new bisdesmodic triterpenoid saponin, dulcin was isolated from the seeds of Pithecellobium dulce and was identified as 3-O-[β-D-glucopyranosyl (1+2)-r-L-arabinopyranosyl]-28-O-[β-D-xylopyranosyI (l→6)-β-D-glucopyranosyl]-echinocystic acid. The known oleanolic acid saponin PE, oleanolic acid 3-O-β-D-glucopyranosyl (1 →2)-α-L-arabinopyranoside was also obtained. The structural features were elucidated by a combination of spectroscopic methods and some chemical transformations.

Key words: Pithecellobium dulce; Leguminosae; triterpene glycosides; triterpene; dulcin; echinocystic acid.

ANTI-INFLAMMATORY-TRITERPENE-SAPONINS-OF-PZTHECELLOBiUM.pdf



El guamúchil Pithecellobium dulce (Roxb.)

Benth, un ejemplo de uso múltiple

RAFAEL MONROY,

HORTENSIA COLÍN


Resumen

Los componentes arbóreos de la selva baja caducifolia que reciben un uso múltiple resultan de especial interés por su potencial contribución en la solución de diversos problemas socioambientales. Tal es el caso del guamúchil (Pithecellobium dulce (Roxb.) Benth), árbol de uso múltiple que tiene entre sus funciones la de servir como cerco vivo en los campos de cultivo. El presente trabajo se realizó en el municipio de Xochitepec, Morelos, en la zona metropolitana de Cuernavaca (ZMC), particularmente en los terrenos de cultivo que han resistido el crecimiento de la marcha urbana. En estas condiciones de cambio se planteó la pregunta sobre ¿Cuál es el conocimiento que tienen los campesinos de Xochitepec acerca del guamúchil? Así se tuvo como objetivo la sistematización del conocimiento de los campesinos de Xochitepec relacionado con el uso múltiple del guamúchil, de manera que sirva de punto de partida para conservar este árbol y la cultura vinculada a él. Se realizaron entrevistas con los campesinos además de transectos para calcular la abundancia de las especies que se utilizan como cerco vivo. Se identificaron seis categorías de uso para el guamúchil, destacando el medicinal y el maderable. En tanto que el guamúchil resulto ser la especie con mayor valor de importancia en los cercos, seguida por el colorín. El uso múltiple del guamúchil que ha resultado de la relación sociedad naturaleza, sustenta el aprovechamiento de prácticamente todas las estructuras vegetales de esta especie.

Palabras clave: Guamúchil, cerca viva, conurbación, uso múltiple.

El-guam-chil-Pithecellobium-dulce-un-ejemplo-de-uso-m-ltiple.PDF



Seasonal evaluation of the postharvest fungicidal activity of

powders and extracts of huamuchil (Pithecellobium dulce):

action against Botrytris cinerea, Penicillium digitatum and

Rhizopus stolonifer of strawberry fruit

S. BAUTISTA-BAÑOS, E. GARCÍA-DOMÍNGUEZ, L.L. BARRERA-NECHA,

R. REYES-CHILPA, C.L. WILSON


Abstract

The fungistatic or fungicidal effect of powders, and aqueous and ethanolic extracts of seeds, and monthly harvested leaves of huamuchil (Pithecellobium dulce ) were evaluated for fungicidal activity, against Botrytis cinerea , Penicillium digitatum , and Rhizopus stolonifer . Fungicidal activity of huamuchil powders and aqueous extracts were also evaluated on strawberry fruit during storage. Preliminary characterization of the active compound responsible for the fungicidal effect was carried out using thin layer chromatography and spectrophotometry. Results indicated that powders had the best fungicidal effect, in both in vitro and in situ studies. Fungistatic or fungicidal properties were associated with the plant organ and harvest month. A correlation between high absorbance values of extracts with the fungicidal or fungistatic effect was not observed. The highest fungistatic or fungicidal effect for both in vitro and in situ studies was recorded from extracts of leaves harvested in months having more stressful environmental conditions; the cold season (October/February) and, the dry, hot season (April and June). Attempts to characterize the active compound suggest that kaempferol may be responsible for the fungicidal effect.

Keywords: Fragaria x ananassa Duch; Guaymochil; Tamarind; Kaempferol.

Seasonal-evaluation-of-the-postharvest-fungicidal-activity-of-powders-and-extracts-of-huamuchil.pdf